Documentaire maken

Als je een tof idee hebt voor een documentaire, dan kun je daar het beste hulp bij vragen. Zelf een documentaire maken is namelijk heel erg lastig, zeker als je geen verstand hebt van videografie. Bovendien is het lastiger dan je denkt om een documentaire te ontwerpen, oftewel om een verhaal te creëren dat mensen raakt en vermaakt. Je kunt namelijk wel allerlei beelden filmen en aan elkaar monteren, maar er zit natuurlijk een heel idee achter dat je wilt uitdragen. En daarom kun je beter hulp inschakelen van iemand die meer weet van storttelling.

Een documentaire maken is pure storytelling

Elk verhaal, wat je ook wilt vertellen, moet op een zowel logische als vermakelijke manier worden opgebouwd. De kijker moet constant geboeid zijn, maar niet doodgegooid worden met informatie en drukke beelden. Er moet als het ware balans zijn, en je moet de beelden precies zo monteren dat het een verhaal wordt in plaats van allemaal losse beelden. Dit principe heet storytelling, en wordt veel toegepast bij een documentaire maken. Je kunt dus wel een tof idee hebben voor een mooie documentaire, maar zo’n verhaal op interessante wijze in beeld brengen en de lezer constant vermaken is echt lastiger dan het lijkt. 

Een documentaire moet emotie bevatten

Het belangrijkste aspect van een goede documentaire maken is misschien wel het toevoegen van emotie. Als mensen namelijk emotie zien dan voelen ze zich sneller verbonden en kunnen ze de verborgen boodschap begrijpen. Een goede documentairemaker weet precies hoe dit dit doet. Beelden die veel emotie bevatten moeten worden afgewisseld met beelden die wat informatiever zijn. Op deze manier worden de heftigere beelden verdeeld over de gehele documentaire, en wordt de kijker niet overladen met emoties. Het is namelijk wel de bedoeling dat het gedoseerd wordt, en het geen emotioneel nieuws-item wordt. Kortom, het maken van een documentaire is moeilijker dan het lijkt. Als je een tof idee hebt maar je weet niet hoe je dit kunt uitvoeren dan kun je een documentairemaker inhuren. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *