permacultuur

Steeds meer mensen houden zich tegenwoordig bezig met duurzamer leven. Er zijn heel veel dingen die je kan doen om je voetafdruk te verkleinen, maar het belangrijkste is toch waar je eten vandaan komt. Zo zijn er verschillende manieren van landbouw mogelijk om eten te produceren. Permacultuur is daar een van. Permacultuur is niet alleen een landbouw, het is ook een filosofie. Ben je benieuwd naar wat permacultuur precies inhoudt? Lees dan vooral verder.

 

Planten & oogsten

 

Het principe van permacultuur is het planten van een zaadje en dan vervolgens wachten tot je het plantje kan gaan oogsten. Hier kunnen vaak wel maanden of zelfs jaren overheen gaan, dus het is vaak een kwestie van geduld. Het idee van permacultuur is zo weinig mogelijk zelf doen en zo veel mogelijk de natuur haar werk laten doen. Natuurlijk heeft het plantje wel water nodig, maar verder wordt het plantje zo veel mogelijk met rust gelaten.

 

Filosofie

 

De filosofie achter permacultuur is op een zo’n respectvol mogelijke manier met de aarde omgaan. Zo forceer je niks en laat je de grond volledig in haar waarde. Door permacultuur toe te passen bouw je een betere band op met de natuur om je heen. Zo merk je steeds meer dat alles in het leven met elkaar verbonden is. Door niks te manipuleren groeit er alleen wat de natuur op dat moment wil geven.

 

Aan de slag

 

Permacultuur is een van de meest duurzame manieren om met grond en met het leven in het algemeen om te gaan. Vind jij duurzaamheid ook belangrijk? Dan is het een goed idee om zelf te gaan beginnen met het aanleggen van je permacultuur tuin. Je kan er ook voor kiezen om niet zelf aan de slag te gaan, maar lokale boerderijen die volgens het principe van permacultuur te werk gaan te ondersteunen. Op deze manier draag je bij aan een meer duurzame wereld waarin met meer respect met de natuur wordt om gegaan. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *